Virpi Pahkinen, koreograf och dansare

virpi pahkinen foto: José Figueroa
foto: José Figueroa

Flerfaldigt prisbelönta koreografen Virpi Pahkinen har turnerat sina verk i Sverige och världen i över 45 länder. I sin dubbla koreograf- och dansarroll har hon uppträtt på festivaler och scener i bland annat Australien, Mexico, USA, Sydafrika och Libanon. På Bowie talks kommer hon berätta om hur hon rört sig mellan världar, möten med människor och förvandlat naturen till sin egen scen: från en frusen sjö i Finland, Saharas öken till Amazonas djungel.

Pahkinen har gjort beställningsverk för både kompanier och institutioner såsom Vietnams nationalbalett, North 59°, Skånes Dansteater och Ballet Poznanski. I 2017 hade ”Cantus Arcticus” urpremiär på Finska nationaloperan i Helsingfors och senaste verket Deep Time på Dansens Hus.

I Pahkinens långa karriär finns samarbeten med koreografer och dansare över hela världen liksom överskridande samverkan med aktörer på konstens alla fält, bland andra japanska kotospelaren och kompositören Chieko Mori och regissören och dramatikern Ingmar Bergman. Virpi Pahkinen har också skapat ett antal dansfilmer som sänts både i svensk rikstelevision och visas på dansfilmsfestivaler över hela världen. Nu senast släpptes filmen Det sjunde saltet som hade premiär på SVT1 5 november 2016.

2013 gavs hennes debutroman Ormbäraren ut på MBM förlag. Pahkinen har belönats med den kungliga medalj Litteris et Artibus för sina framstående insatser som dansare och koreograf.

superturken